Persoonlijk leiderschap: je plek innemen

Persoonlijk leiderschap: je plek innemen

Dagdagelijks word ik uitgedaagd om op mijn plek te blijven staan of weer op mijn plek te gaan staan. Want ook ik heb behoorlijk wat patronen, vanuit opvoeding, gebeurtenissen in mijn leven of wat door mij heen stroomt vanuit mijn (voor)ouders. Als ik op mijn plek sta ben ik afgedaald, ik sta niet boven iemand of verzorg iemand die daar niet om vraagt of waarvan ik weet dat ik de ander zijn leerproces daarmee in de weg zit. Ik ga dragen wat ik heb te dragen, wat mijn verantwoordelijkheid is, niets meer, niets minder.  Ik hoef de last van de hele wereld, mijn collega’s, de teamdynamiek, mijn liefdesrelatie of de hele opvoeding niet alleen te dragen. Door alles te dragen, ontneem ik mijzelf en de ander de plek en potentieel.

Het afgelopen jaar ben ik op mijn plek gaan als deel van een groter geheel. Ik heb gevoeld dat mijn evolutionaire (werk)bestemming, op de manier zoals ik dat uitoefende, beëindigd was. Daarnaast voelde ik ook dat ik het evolutionaire (niet)-weten mocht gaan voelen. Ik mag, kan en wil vertrouwen op het feit dat het leven het met mij goed voor heeft en dat het leven zich ontvouwt. Vanuit dat perspectief komt zoveel kracht en energie vrij dat ik aantrek wat nodig is. Overigens betekent dat niet dat ik niks doe en/of met mijn armen over elkaar zit. Het is werken, om keer op keer te voelen dat wat mijn plek is en daar ook de context voor scheppen: niet hard (mee)werken in een individueel economisch op transactie gericht systeem, maar meer leven vanuit het hart in liefdevolle verbintenis met anderen.

Op je plek staan betekent voor mij zo inheems veel. Het meest innerlijke van de mens en de ervaringen daaromtrent, hoe mooi, diepgaand en verbonden ook, het is geen eindpunt. Als we in een eindig proces of over tijd willen praten, dan is het eerder een begin.  Een basis om van daaruit te leven en – voor mij heel belangrijk – te kunnen werken. In diverse religies wordt het omschreven als meewerken/meehelpen met God. Of als onderdeel van het grotere geheel en dat in beweging zetten, zou mijn vertaling zijn, Je bent een mens met handen en voeten, in staat om dingen te maken, je stem te laten horen en keuzes te maken, op een manier waarop niemand anders dat kan. Het heeft te maken met je plek innemen in de wereld, op jouw eigen pure authentieke manier.  Dit betekent wel dat we de kracht van onze minder leuke kant, denk aan pijnpunten, patronen, belemmeringen kunnen aanwenden voor persoonlijke groei. En ook dat is werken.

We zijn trouw. Aan alles wat achter ons in de geschiedenis staat. Trouw aan de overtuigingen, de gebeurtenissen, de invloeden, de gedachtegangen, de energie, de opvattingen, het leven van onze voorouders.  Op je plek gaan staan betekent ook wel eens ontrouw zijn; ontrouw aan patronen, belemmeringen wat je niet meer dient. En zien waar het je heeft gebracht, waar we wel trouw aan willen zijn, op dit moment.

Op je plek gaan staan betekent ook: zien en voelen in het moment van het evolutionaire systeem.  Wat heeft zijn bestemming bereikt, waar heb ik mee te stoppen of wat ga ik anders inrichten, leren of het waarom veranderen.

Onze plek in de wereld in te nemen en te spreken met autoriteit.

Voelen wat plek innemen doet?

Neem even je tijd: Even achteroverleunen, paar keer goed ademhalen, in door je neus en uit door je mond. En laat de woorden: je plek innemen of op je plek gaan staan maar eens door je lichaam gaan. Wat betekent dat voor jou: je plek innemen of op je plek gaan staan, wanneer doe je dat? Wat laat je los of beter gezegd waar ben je ontrouw aan als je op je plek gaat staan. Waar neem jij verantwoordelijk voor? Wat doe je niet meer en wat heb je verzaakt te doen bij wat jouw plek hoort? Bekijk eens welke systemen jij zit, in je werk, je relatie(s) als levenspartner of vriend, binnen je gezin van herkomst etc. en welke plek je daar hebt, welke rol heb je, wat draag je wat niet van jou is, of waar zit jou verlangen?

Meer over systemisch werken en familieopstellingen:

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.

Een specifiek onderdeel van systemisch werken is een (familie/organisatie) opstelling. Een familieopstelling is een methode om inzichten te krijgen in jouw relaties. Het brengt in kaart wat jouw rol is in het systeem – in dit geval jouw familie – waar je je in bevindt. Je ontdekt hoe jij en de anderen in het systeem elkaar beïnvloeden en met elkaar communiceren en leert patronen te herkennen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *