Radicaal Openhartig. Wat betekent dat?

Radicaal Openhartig. Wat betekent dat?

Het is niet gemeen, bot of hard: het is duidelijk. Hoe vaak ik dat wel niet heb gezegd. Eerst was het om mezelf te verdedigen, ik begreep nooit dat mensen mij als hard bestempelden, ik zeg het vanuit het juiste te doen. Na de verdedigingsfase kwam de wijsheid fase: ik ging anderen uitleggen wat het belang was van duidelijkheid. Ondertussen ben ik zover, dat zonder de uitleg, ik ook meer loepzuivere commentaar vraag en geef en daarmee leiderschap laat zien. Geïnspireerd op Kim Scott(2017): Radicaal openhartigheid.

Wat is radicaal openhartig?

1. In verbinding zijn met de ander: een vertrouwensrelatie hebben. Een vertrouwensrelatie hebben is het meest belangrijkste wat er is, ook op het werk en voor elke medewerker. Neem bijvoorbeeld een leidinggevende, zijn taak gaat vaak over resultaten behalen met je medewerkers binnen de uitgestippelde strategie. Maar de sleutel tot het resultaat is wel die vertrouwensrelatie. Dat betekent een oprechte zuivere verbinding: geen geveinsde interesse, willen weten hoe de hamsters van je collega heten, welke hobby’s de kinderen hebben. Maar echte verbinding, het erkennen van iemand in zijn geheel, werk, privé leven en persoonlijkheid. Als leidinggevende: iemand zien voor wie hij is, rollen aanpassen aan iemands levensdoel, motivatie en ambitie. Als medewerker: spreek je uit, wat is je levensdoel, waar zitten je behoeften en wat zijn je ideeën.

Bij in verbinding zijn met de ander hoort op zijn eerste plaats ook in verbinding zijn met jezelf. ‘Neem je hele persoonlijkheid mee naar het werk’, zei Fred Kofman in 2016 bij Google. En dat is waar het over gaat.  Kun jij dat al, je hele persoonlijkheid meenemen naar het werk? Helemaal jezelf zijn? Kwetsbaar zijn, je fouten delen op alle vlakken, grip en macht en gezag laten varen? De overtuiging loslaten dat je professioneel moet zijn (niet alles van jezelf laten zien) versus echt verbinding maken? Lukt het jou om ook verbinding te maken met mensen die je bekritiseren, want hoe graag willen we allemaal niet aardig gevonden worden?  Maar in het kritiek kunnen krijgen zit de waarde. De waarde voor het opbouwen van een vertrouwensband.

2. Vrijmoedig commentaar: loepzuivere kritiek of commentaar krijgen en geven.

‘De bron van alles wat respectabel is in de mens als intellectueel of moreel wezen(is) dat zijn fouten te corrigeren zijn. Hij kan zijn fouten herstellen door erover te praten en door zijn ervaring. Niet alleen door ervaring. Praten is nodig om te laten zien hoe de ervaring geïnterpreteerd moet worden.’ ~John Stuart Mill.

Commentaar geven – en anderen stimuleren om commentaar op jouw functioneren te geven – is bevorderlijk om vertrouwensrelaties op te bouwen. Je laat zien dat je genoeg verbinding hebt gemaakt om te wijzen op wat goed gaat en wat niet en 2. dat je bereid bent je fouten toe te geven en fouten van jou of anderen te herstellen. Kritiek geven houdt vaak in: het oneens zijn of nee zeggen. Zo omarm je met deze aanpak het conflict in plaats van het te mijden.

Het geven van commentaar gaat niet als een top tip top of de MAC-feedback, dit soort feedback loops worden ook wel de shitsandwich genoemd. Want hoort iemand de tops nog wel? Wachten we niet allemaal op de ‘maar’ na de top? Of zeg niet: vat het niet persoonlijk op. En als het pijn doet, omarm die pijn dan en help elkaar het probleem op te lossen. Als je commentaar geeft, wees dan duidelijk, vertel wanneer prestaties niet goed zijn, waarom en zorg dat ze op het goed spoor komen, help een ander beter te worden. Ook geldt voor commentaar leveren: pick your battles, er hoeft niet op alles commentaar te komen.

Complimenten

Je leert meer van fouten dan successen, meer van kritiek dan complimenten. Toch is het belangrijk om meer complimenten te geven dan commentaar. Met complimenten leid je mensen in de juiste richting (heb jij helder wat je richting is?) en je stimuleert de ander zichzelf te blijven ontwikkelen. De echte goede complimenten geven naast een goed gevoel ook een uitdaging.  Maar let wel op de goede balans tussen de complimenten en de commentaren, eerder schreef ik al over de top, tip, top, hoe gemaakt voelt dat?

Take away

Belangrijke take away: Voordat je commentaar geeft, start altijd zelf eerst met het vragen om commentaar, luister er oprecht naar en handel, mits je het eens bent, er ook naar. Zo geef je de ruimte en vrijheid, bouw je aan een nieuwe cultuur op weg naar een vertrouwensband.

Wil jij ook meer van radicaal openhartigheid? Bel of app mij op 06-37274433

P.S. Op mijn pad kwam het boek van Kim Scott – Radicaal Openhartig (2017). Dit boek is inspiratie geweest om een van de uitgangspunten van North&C duidelijker te vertalen, maar ook bovenstaande op te schrijven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *